Skiveklubbernes UKRAINEOVN

I 2022 indsamlede vi brugte og udrangerede brændeovne. Det blev til 8 styk; men de er frygteligt tunge og fylder meget i en transport, så de står stadig på lageret. Men vi er bevidste om, at hvis befolkningen i Ukraine skal forblive i deres hjemegn under besættelsen, så skal de kunne producere varme gennem vinteren. Derfor besluttede vi at fortsætte projektet med levering af brændeovne til Ukraine; men på en enklere og mere transportvenlig måde. Flere andre Rotaryklubber og andre har opfundet sådanne simple ovne; men vi besluttede at fremstille vores egen omend efter et i forvejen kendt koncept.

/userfiles/image/Ukraineovnen/ukraine-ovnen.png

Pensioneret maskiningeniør Jørgen Purup Knudsen fra Dommerby designede og tegnede skærefiler til vores simple ovn, som kan fremstilles i Ukraine i en veludstyret metalvarevirksomhed. I september 2023 fik vi kontakt til at smedevirksomhed med både laserskærer og bukkeudstyr.

Kogepladen fremstilles i 3 mm stålplade, mens resten er i 2 mm, og aftræksrørene i 0,8 mm. Benene  kan skrues fast i en påsvejset møtrik. Alle plader er udstyret med udstansninger og tappe, så de kan sættes sammen inden de punktsvejses, hvilket kan ske på fabrikken med +a3+30. De tre aftræsrør og to knæ kan pakkes ind i ovnrummet sammen med de fire ben med skruer, og en lille velkomsthilsen og brugsanvisning på engelsk og ukrainsk.

Ovnen er således nem at transportere. Vejer ikke ret meget og fylder ikke ret meget, og da slet ikke hvis den transporteres som samlesæt.

Da materialerne er ret tynde, kan ovnen vride sig en del under opvarmning og afkøling, så derfor ikke muligt at helsvejse. Ovnen er derfor  "utæt", men hvis der altid er lufttilførsel gennem spjældet, så burde den ikke pulse røg og kulilte ud gennem revnerne. Men dette skal der dog gøres opmærksom på, så folk ikke forsøger at "fyre for natten".

Vi opdaterer denne sider, efterhånden som "Projekt Ukraineovn" tager form.

Vi fik kontakt til en metalvarefabrik i Ukraine, som havde både laserskærer, bukkemaskine og dygtige smede, og de var straks klar til producere for os. Direktøren er selv rotarianer, så tilliden var straks på plads. Vi bestilte straks 200 ovne, og så gik justeringerne i gang med arbejdstegninger og skærefiler. Betalingen hastede ikke, for selvfølgelig stoler vi på hinanden.

Midt i oktober fik vi en prøvemodel hjem fra Ukraine. Vi gennemgik detaljerne og fandt nogle småfejl, som efterfølgende blev indrettet i arbejkdstegningerne.Der blev fyret op og røgen stod fint op igennem skorstenen. En gryde med vand blev sat over, og efter 11 minutter var den i kog. Jernpladerne farvedes blå, hvilket viser at de har nået 250 grader.

Vi var godt tilfredse med resultatet og kan nemt forestille os, at ovnen i en stue, med skorstenen ud af vinduet, godt vil kunne give varme til beboerne, samtidig med at de kan lave kaffe, the eller varm mad.

Derfor gik vi straks videre med indsamling af nødvendig kapital, og kort før Jul kunne vi bestille 200 ovne hos vores kontakt i Ukraine.

Den 8. december var de første 75 ovne klar til afsendelse til vores aftalepartner i Kherson. De ankommer dertil et par dage før vores transport vil ankomme (se Beretninger - December 2023) så vi kan sikre at de bliver leveret til de familier, som virkelig har brug for dem. Rygterne siger, at dem er der mange af.

Først i januar var de 75 ovne udleveret, og vi kunne sende de resterende 125 ovne afsted.

Samtidig uddeler vi små "Gavekort" som opfordrer folk til at købe en ovn for 521 Kr, og det går strygende, så vi snart kan bestille de næste 100 ovne.

KLIK HER for at downloade GAVEKORTET

Se den korte præsentation fra uddelingen af ovnene i Kherson - KLIK på LINKET HER


Mobilepay 557500